ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

Σε συνέχεια της απόφασης του Γενικού Διευθυντή για μη χορήγηση της εθιμικής εορταστικής άδειας για το Πάσχα, όπως γίνεται σε όλο το δημόσιο τομέα, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ την Πέμπτη 29 Μαρτίου έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ όπου ζητούσε να επιληφθεί του θέματος. Την Τρίτη 3 Απριλίου μετά από επικοινωνία με τη γραμματεία του Προέδρου τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου ενημερώθηκαν για την πρόθεση του Προέδρου να μη δοθεί τελικά εορταστική άδεια.

Ακολουθεί η επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος στον Πρόεδρο του Οργανισμού.
.................................................................................................................................................

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
Στουρνάρη 67,
silergazokana@yahoo.gr
mail:okanalaboursunion.blogspot.com
www.facebook.com/sillogosergazomenonokana
Προς: Πρόεδρο ΟΚΑΝΑ,
Μέλη Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ

Αθήνα 29 Μαρτίου 2018
Κύριε Πρόεδρε,
Έχουμε μείνει εμβρόντητοι από την ενέργεια του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού να δώσει εντολή στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων να επικοινωνήσει στους συναδέλφους, ότι φέτος το Πάσχα για πρώτη φορά δε θα δοθεί η καθιερωμένη άδεια Γενικού Διευθυντή, η οποία και αποτελεί εθιμικό εργασιακό δίκαιο από την αρχή της λειτουργίας του Οργανισμού.Προφανώς   η απόφαση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι ο Σύλλογος  έστειλε εξώδικο για να υπερασπιστεί την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων των Εργαζομένων, τα οποία παραβιάζονται κατόπιν εντολής του. Μία τέτοια εξόφθαλμα εκδικητική κίνηση μόνο ως κίνηση πολιτικής και διοικητικής ανωριμότητας μπορεί να εκληφθεί.
Κύριε Πρόεδρε,
Σας καλούμε να συνεχίσετε την εθιμοτυπική παράδοση για χορήγηση εορταστικής άδειας για το Πάσχα, η οποία στην ουσία δεν αποτελεί χαριστική κίνηση στην ευχέρεια του εκάστοτε γενικού Διευθυντή, αλλά δίνεται σε όλο το Δημόσιο Τομέα και όπως ενημερωθήκαμε σήμερα θα δοθεί και φέτος στους εργαζόμενους όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και του Υπουργείου Υγείας.
Κύριε Πρόεδρε,
Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είδαμε δύο μεγάλες «θεσμικές» παρεμβάσεις του Γενικού Διευθυντή, που αν μη τι άλλο μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Η μία αφορούσε την εισήγησή του για μη οικονομική συνεισφορά της Διοίκησης του Οργανισμού στις δωροεπιταγές που δίνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος τα τελευταία είκοσι χρόνια και η δεύτερη αφορά την απόφασή για μη χορήγηση (για πρώτη φορά στα χρονικά του Οργανισμού) εορταστικής άδειας για το Πάσχα.
Θέλαμε να πιστεύουμε ότι ο σεβασμός στα δικαιώματα των εργαζομένων και η αντιμετώπιση τους με αξιοπρέπεια και φροντίδα δεν εξαρτάται από τις συνδικαλιστικές μας διεκδικήσεις ή τις διαφορές  απόψεων σχετικά με τον Οργανισμό, το μέλλον του και τα θέματα Διοίκησης. Με βάση τα παραπάνω, τα οποία και θεωρούμε αυτονόητα, ελπίζουμε ότι δε θα συμμετάσχετε κι εσείς – ένας πρώην συνάδελφος, που επί πολλά χρόνια απολάμβανε το δικαίωμα χρήσης της εθιμοτυπικής εορταστικής άδειας χωρίς να χρειάζεται ο Σύλλογος να «συμφωνεί» με τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή - στο παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού, που αποτυχημένα προσπαθούν να παίξουν κάποιοι μέσα στον ΟΚΑΝΑ.
Αναμένουμε να σταθείτε στο ύψος του θεσμικού σας ρόλου, να βοηθήσετε στην υπέρβαση της προβληματικής για την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού κατάσταση, που δημιουργήθηκε με αποκλειστική ευθύνη του κ. Γκανά, να φροντίσετε το  προσωπικό, που καθημερινά και σε αντίξοες συνθήκες προσφέρει φροντίδα στα εξαρτημένα άτομα, και να χορηγήσετε με δική σας εντολή την πάγια εθιμοτυπική άδεια για τις εορτές του Πάσχα.

Υ.Γ. Να σας θυμίσουμε, ότι πριν σταλεί το εξώδικο για την παραβίαση του απορρήτου των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων των εργαζομένων, ο Σύλλογος, είχε υπεύθυνα και έγκαιρα προειδοποιήσει στέλνοντας στις 19/1/2018, επιστολή στο Γενικό Διευθυντή, με την οποία εφιστούσαμε την προσοχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Ο Γενικός Διευθυντής όχι μόνο δεν απάντησε γραπτώς ως όφειλε στην επιστολή μας, αλλά ούτε καν προσπάθησε να επικοινωνήσει με το Δ.Σ. του Συλλόγου για να εξηγήσει την στάση του και να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα μας. (Σας επισυνάπτουμε την εν λόγω επιστολή του Συλλόγου)

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
...........................................................................................................................................
Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου την 19η Ιανουαρίου όπου ζητούσε εξηγήσεις για το θέμα και που ποτέ δεν απαντήθηκε από το Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού αλλά  ούτε κλήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου για παροχή εξηγήσεων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
Στουρνάρη 67,
silergazokana@yahoo.gr
mail:okanalaboursunion.blogspot.com
www.facebook.com/sillogosergazomenonokana

Προς: Γεν. Διευθυντή ΟΚΑΝΑ
Κοιν.: Πρόεδρο ΟΚΑΝΑ,
Αθήνα  19 Ιανουαρίου 2018

Θέμα: «Σχετικά με την παραβίαση των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων των υπαλλήλων»

Όπως ενημερωθήκαμε εδώ και δύο μήνες, συνάδελφος που δεν απασχολείται στο Τμήμα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων σκανάρει τους ατομικούς υπηρεσιακούς φακέλους όλων των υπαλλήλων του Οργανισμού. Οι ατομικοί υπηρεσιακοί φάκελοι αποτελούν αρχεία, που περιλαμβάνουν έγγραφα (μετακινήσεις, εργασιακή εξέλιξη, επιβραβεύσεις, επιπλήξεις, κ.ά), τα οποία συνοδεύουν τον κάθε εργαζόμενο μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία έχουν μόνο ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος ο Γενικός Διευθυντής και οι υπάλληλοι της ΔΑΠ.
Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή καταστρατήγηση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων με νομικές συνέπειες για όποιον το διέπραξε.
Ερωτάμε και αναμένουμε άμεσα απαντήσεις πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια:
-Ποιός έδωσε την άδεια στον συγκεκριμένο υπάλληλο να προβεί σε αυτή την παραβίαση του απορρήτου
-Με ποια δικαιοδοσία ο οποιοσδήποτε, πλην των αρμόδιων, έχει πρόσβαση στους ατομικούς υπηρεσιακούς φακέλους του Προσωπικού
-Ποιος αναλαμβάνει την νομική ευθύνη για την παραβίαση των ατομικών υπηρεσιακών δεδομένων των υπαλλήλων και την πιθανή αλλοίωση αυτών από άτομα που δεν είναι ούτε αρμόδια αλλά ούτε έχουν εξουσιοδότηση να προβούν σε τέτοιες πράξεις.

Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ


Σχόλια