ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΣΥ-ΟΚΑΝΑ

ΥΠΕΡ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡ-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ
άρθρο 3, παρ. 2: 
«… έργο της επιστημονικής επιτροπής είναι η μελέτη ειδικών θεμάτων επιστημονικού ενδιαφέροντος, που βοηθούν στη διαμόρφωση της θέσης και των προτάσεων των οργάνων του συλλόγου, που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΟΣ.
Άρθρο 9:   «Ο Σύλλογος διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο …»
1) Το άρθρο 3. είναι το άρθρο του καταστατικού που αναφέρεται στην επιστημονική επιτροπή και προσδιορίζει με σαφήνεια, ότι έργο της επιστημονικής επιτροπής είναι η μελέτη ειδικών θεμάτων προκειμένου να βοηθήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και τη Γενική Συνέλευση, να διαμορφώσουν τις θέσεις τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Ο ρόλος της επιστημονικής επιτροπής είναι πάντοτε γνωμοδοτικός, δηλαδή δεν παίρνει αποφάσεις και ούτε διαπραγματεύεται τις θέσεις της με τη διοίκηση.
2) Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει διαφορετικά, γιατί όπως αναφέρεται επίσης σαφώς στο ίδιο άρθρο 3 και στη παράγραφο 2 του καταστατικού, αλλά και στη νομοθεσία περί συλλόγων, τα μόνα όργανα του συλλόγου, δηλαδή αυτά που μπορούν να αποφασίζουν, είναι η Γενική Συνέλευση (που είναι το ανώτατο όργανο), και το ΔΣ του συλλόγου.
Επομένως το ΔΣ του συλλόγου, εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, για την υλοποίηση των αποφάσεων.
3) Για όσους επιμένουν να βλέπουν τα πράγματα μέσα από τη «δική» τους πραγματικότητα, προσθέσαμε την αρχή του άρθρου 9, που είναι το πλέον αυτονόητο πράγμα και αναφέρει, ότι δηλαδή το ΔΣ, διοικεί το σύλλογο, δηλαδή αποφασίζει, διαπραγματεύεται κλπ,  εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους.
Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι ο ρόλος  της επιστημονικής επιτροπής εξαντλείται με την ολοκλήρωση της μελέτης, και το ΔΣ (ή η Γενική Συνέλευση) στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη (συμβουλευτικά και όχι δεσμευτικά) τα στοιχεία της μελέτης, καλείται να αποφασίσει και να διαπραγματευτεί τις αποφάσεις αυτές  με τη διοίκηση.
·         Ας δούμε τώρα πως εφαρμόστηκαν στη πράξη τα παραπάνω άρθρα του καταστατικού, το τελευταίο διάστημα, που κανονικά θα έπρεπε να είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Επιλέγουμε ενδεικτικά ορισμένα σημεία από τα κείμενα και τις ενέργειες της επιστημονικής επιτροπής.

·         Ιδιαίτερα τις αναφορές αλλά και τις ενέργειες  προς τη ΜΥΑΠ (μετά και από τη συνάντηση που έγινε), με βεβαιότητα θα τις χαρακτηρίζαμε τουλάχιστον ατυχέστατες. Δεν καταλαβαίνουμε πως μπορεί μια  επιτροπή μελέτης, να ασκεί κριτική και μάλιστα έντονη, σε συναδέλφους μιας μονάδας, ακόμα και αν ήταν σωστά αυτά που έλεγε, που απ ότι φάνηκε δεν ήταν.

·         Το ίδιο ισχύει και για τις αναφορές του κειμένου σε συναδέλφους από τη Διεύθυνση Εφαρμογών, οι οποίες μάλιστα όπως μας διευκρινίστηκε, δεν είχαν σχέση με τη πραγματικότητα.

·         Ας δούμε τώρα πως αντιλαμβάνονται αυτά τα αυτονόητα άρθρα του καταστατικού, οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων στο ΔΣ

1)      Στη προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ στις 7/6/17, μπήκε σχεδόν «από το πουθενά» το Θέμα, από το μέλος του ΔΣ και ταυτόχρονα μέλος της ΕΠΕΣΥ (!), να διαβαστεί δηλαδή ένα κείμενο της ΕΠΕΣΥ στα μέλη του ΔΣ.
2)      Η θέση μας ήταν ότι δεν έχει νόημα να διαβαστεί ένα τέτοιο κείμενο και ότι θα έπρεπε να σταλεί στα μέλη του ΔΣ να το μελετήσουν και στο επόμενο ΔΣ να αποφασίσουμε (σαν ΔΣ), λαμβάνοντας υπόψη και το κείμενο της ΕΠΕΣΥ, που είναι συμβουλευτικό  όργανο. Αναφέρθηκε ακόμα από τη μεριά μας, ότι με τη  παράδοση του κειμένου τελειώνει ο ρόλος της ΕΠΕΣΥ και ότι το ΔΣ θα τις  έπρεπε να προγραμματίσει τις περαιτέρω ενέργειες για συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.
3)      Αντί για αυτό, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και απόφαση του ΔΣ, στάλθηκε ακριβώς το ίδιο κείμενο της ΕΠΕΣΥ (υποτίθεται  από το ΔΣ) (!) στον Διευθυντή  Προγραμμάτων  κλπ  και του ζητούσε συνάντηση όχι με το ΔΣ που θα ήταν πιο φυσικό, αλλά την ΕΠΕΣΥ, η οποία μάλιστα συναντήθηκε και συζήτησε  τις θέσεις αυτές του κειμένου της(!!!).
4)      Το ερώτημα είναι πότε και ποιος αποφάσισε όλες αυτές τις αλλοπρόσαλλες ενέργειες.
5)      Όταν πληροφορηθήκαμε όλα αυτά, τα οποία με τον ηπιότερο χαρακτηρισμό θα τα χαρακτηρίζαμε περίεργα, διατηρώντας τη ψυχραιμία και το χιούμορ μας στείλαμε στις 16/6/17 προς τα μέλη του ΔΣ το παρακάτω κείμενο.

Συνάδελφοι                
Αν ήθελε κανείς να δώσει ένα αδρό χαρακτηρισμό στο κείμενο της επιστημονικής επιτροπής, θα μπορούσε να πει ότι κινείται μεταξύ υπερβολών και αυθαίρετων παραδοχών.
Είναι δηλαδή οι γνωστές παλιές θέσεις για τα αντιδραστήρια, πανομοιότυπες με τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από κοινού κατά το παρελθόν από τις δύο παρατάξεις του ΔΣ του Συλλόγου.
Άρα οι θέσεις αυτές κατά κύριο λόγο στοχεύουν στη συνέχιση της υποτιθέμενης  «κόντρας» των δύο παρατάξεων με τη διοίκηση  (για τους δικούς τους πάντα λόγους, που δεν σχετίζονται ούτε συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων) και κατά δεύτερο λόγο  επιχειρούν να εκφράσουν μια επιστημονική προσέγγιση, δηλαδή μία από τις πολλές προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν πάνω στο θέμα  των τοξικολογικών εξετάσεων.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην θεραπεία των ασθενών μας είναι υπαρκτά και δεν εξαντλούνται  στη χρήση ξηρών ή υγρών αντιδραστηρίων. Εξάλλου όπως είναι γενικά παραδεκτό, οι απαντήσεις που μπορούμε να πάρουμε από τα αντιδραστήρια τόσο τα υγρά όσο και τα ξηρά, δεν μπορούν να είναι απόλυτες, αλλά θα πρέπει να εξετάζονται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες.
Όσο για την επί παντός επιστητού τοποθέτηση της ΕΕ, στο πρόλογο του κειμένου των αντιδραστηρίων και του κειμένου με το ερωτηματολόγιο, νομίζουμε ότι είναι αυτονόητο, ότι δεν είναι θέματα που χρειάζονται την «επιστημονική» ανάλυση της ΕΠΕΣΥ.
Ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, θεωρούμε ότι είναι λάθος ένα κείμενο της επιστημονικής επιτροπής να στέλνεται απευθείας στη διοίκηση, αντί να σταλεί  στα μέλη του  ΔΣ του συλλόγου συμβουλευτικά, όπως θα έπρεπε και όπως ορίζεται από το καταστατικό, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διαμόρφωση των θέσεων από το ΔΣ.
Εκτός αν εννοείτε ότι θα πρέπει να αναθέσουμε και την όποια συζήτηση και διαπραγμάτευση με την διοίκηση στην επιστημονική επιτροπή, η οποία ενδεχομένως να τα καταφέρνει και καλύτερα (!), και να παίξουμε εμείς σαν ΔΣ,  το ρόλο του συμβουλευτικού οργάνου προς την επιστημονική επιτροπή!
Για να μιλήσουμε σοβαρά, ζητάμε στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, που θα πρέπει να γίνει άμεσα, να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τις θέσεις του ΔΣ, με βάση και το κείμενο της επιτροπής, την θέση αυτή να τη στείλουμε  στη διοίκηση, και να ζητήσουμε απευθείας διάλογο μεταξύ του ΔΣ του Συλλόγου και της διοίκησης, για όλα αυτά τα ζητήματα.
ΕΝΩΤΙΚΉ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εργαζομένων ΟΚΑΝΑ
Επειδή πρόκειται για την εφαρμογή του καταστατικού, δεν μετράνε οι πλειοψηφίες και όσο πιο γρήγορα επανέλθουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, θα είναι καλύτερα.



Σχόλια