ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22/5/17, συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλο, παρόντος του Γενικού Διευθυντή κ.Γκανά.

Αρχικά ετέθη το θέμα των εργαζομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, την επιπλέον φορολογική επιβάρυνση που πιθανόν να υποστούν λόγω ΕΦΚΑ, τη ρύθμιση θεμάτων αδειών και τη λήψη του επιδόματος ευθύνης, κατ’αναλογία με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Δεν υπήρξε κάποια δέσμευση από τη μεριά της Διοίκησης και  ενημέρωσαν πως αναμένουν εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Οικονομικό, νομικό) για να προβούν στις ανάλογες ενέργειες.

Αναφέρθηκε το πρόβλημα που υπάρχει με τη σταθερή μισθοδοσία των εργαζομένων στη καθαριότητα μέσω εργολαβικών εταιριών, καθώς και την πάγια αντίθεση του Συλλόγου  στη παραχώρηση υπηρεσιών σε εξωτερικούς εργολάβους. Η Διοίκηση ανέφερε πως θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για καθαριότητα, πάλι όμως μέσω εργολαβικών εταιριών.

Τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου έθεσαν το ερώτημα στη Διοίκηση αν υπάρχει η βούληση για υπογραφή Σ.Σ.Ε , και ενημέρωσε για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Ο Πρόεδρος ζήτησε να επανέλθει το θέμα μετά τον ορισμό του νέου Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ, καθότι δεν μπορεί να λάβει κάποια δεσμευτική απόφαση τώρα. (Η θητεία του Δ.Σ. λήγει στις 7 Ιουνίου.)

Σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, αναγνώρισαν τη καθυστέρηση στην επικαιροποίηση του αιτήματος προς το Υπουργείο Υγείας, και ζήτησαν από τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου να βοηθήσουν από τη μεριά τους για να βρεθεί τεχνικά η καλύτερη δυνατή λύση.

Σχετικά με τη προμήθεια των μονάδων με ξηρά αντιδραστήρια για ουροληψίες, παρουσίαστηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει και οι εκπρόσωποι της Διοίκησης ενημέρωσαν πως θα λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με το περιστατικό ένοπλης επίθεσης στη μονάδα των Χανίων και την ομηρία που βίωσαν τρείς συνάδελφοί . Τα μέλη του Δ.Σ ανέλυσαν γιατί θεωρούν πως υπήρξε εργατικό ατύχημα (το οποίο οφείλει να δηλώσει ο εργοδότης) καθώς και τα αναγκαία μέτρα που θεωρούν πως πρέπει να ληφθούν για προστασία του Προγράμματος , των θεραπευομένων και των εργαζομένων.Ο κ.Γκανάς  ενημέρωσε πως περιμένει γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία , για το αν είναι εργατικό ατύχημα ή όχι.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό τέθηκαν γενικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία των μονάδων, λόγω κυρίως της στρεβλής εφαρμογής του πλαισίου λειτουργίας των θεραπευτικών προγραμμάτων. Τονίστηκε πως η στρεβλή αυτή εφαρμογή συντηρείται και επιτείνεται από τη μεριά της Διοίκησης του Οργανισμού, με μια σειρά αποφάσεων που επεμβαίνουν στη λειτουργία των μονάδων και δημιουργούν σύγχυση και θυμό στους εργαζόμενους και στους θεραπευόμενους των προγραμμάτων. Ο Πρόεδρος ανέφερε πως θα πάρει πρωτοβουλίες για να κατατεθούν προτάσεις και θα παρουσιάσει συγκεκριμένες λύσεις το επόμενο διάστημα. Στο αίτημα του Συλλόγου να διευκολύνει τις διαδικασίες που θα ορίσει η Επιστημονική Επιτροπή και το Δ.Σ του Συλλόγου ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής απάντησαν θετικά.


Το Δ.Σ του Συλλόγου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στις συναδέλφους που βίωσαν την τραυματική εμπειρία της ομηρίας στο τραγικό συμβάν της ένοπλής επίθεσης στη μονάδα των Χανίων. Τα μέλη του Δ.Σ βρίσκονται συνεχώς σε επαφή με τις συναδέλφους, προκειμένου να προστατευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν προσφέρεται για ευκαιριακή εκμετάλευση, αλλά ίσως αποτελέσει την αφορμή για να τεθούν σε συζήτηση και προβληματισμό τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες. Το Δ.Σ του Συλλόγου δεσμεύεται  πως θα προσπαθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Σχόλια